Jenis -jenis rumah modenJenis-jenis Rumah Moden

Rumah moden ialah rumah yang mempunyai reka bentuk yang baharu dan mengikut perkembangan semasa.

Kebanyakan rumah moden dibina daripada batu, jubin, kaca, besi dan sebagainya. Biasanya terdapat di kawasan bandar atau pekan.

Lihatlah jenis dan reka bentuk rumah moden di bawah : -

RUMAH BANGLO
- Banglo hari ini adalah jenis rumah berasingan yang biasanya mempunyai satu tingkat, satu tingkah setengah, atau dua tingkah dan ada juga yang agak besar.
- Dari unit luas ( contohnya, kaki persegi atau meter persegi ), banglo adalah lebih mahal untuk dibina berbanding dengan rumah dua tingkat disebabkan saiz besar seringnya juga memerlukan tanah yang luas.
- Inilah sebabnya mengapa banglo selalunya tidak dibina secara berkembar dan tidak berkongsi asas atau dinding dengan rumah lain.  Rumah Teras                                            
Pada gaya seni bina dan pelan bandar, sebuah  rumah teras adalah suatu gaya perumahan kepadatan tengah yang berasal dari Eropah pada lewat abad ke-17, di mana sebarisan rumah yang serupa atau berimej-cermin mengongsi dinding tepi. Rumah-rumah yang pertama dan berakhir digelar penghujung teres, dan sering lebih besar daripada rumah-rumah yang di tengah-tengah. Rumah teres telah merumahkan berlainan bahagian pada spektrum masyarakat di masyarakat barat.


Rumah Pangsa

Pangsapuri atau apartment merupakan unit perumahan lengkap diri (sejenis harta tanah tempat tinggal yang merangkumi hanya sebahagian daripada bangunan. Bangunan sebegitu boleh dipanggil bangunan apartment atau rumah pangsa terutamanya sekiranya ia terdiri daripada banyak unit. Apartment boleh dimiliki oleh pemilik/penduduk atau disewa oleh penyewa (dua jenis tempoh perumahan).


Kondominium

Sebuah kondominium adalah bentuk hak guna perumahan dimana bagian tertentu real estat dimiliki secara peribadi sementara penggunaan dan akses ke fasiliti seperti lorong, sistem pemanas, elevator, eksterior berada dibawah hukum yang dihubungkan dengan kepemilikan peribadi dan dikontrol oleh asosiasi pemilik yang menggambarkan kepemilikan seluruh bagian. 
Vila

Vila ialah rumah yang besar dan mewah yang terletak di luar kota atau di tempat peranginan. Kebanyakan pemilik vila adalah terdiri daripada orang-orang kenamaan atau jutawan besar di dalam dan luar negara. Mereka membina vila sebagai tempat yang eskusif dan istimewa untuk kehidupan mereka mahupun sebagai tempat persinggahan. Biasanya sebuah vila dilengkapi pengawal keselamatan dan sistem berteknologi tinggi yang mengawasi setiap sudut kawasan vila.

No comments:

Post a Comment